måndag 1 november 2010

Dragen karamell

Dragen karamell blev jag sugen på att göra efter att ha sätt Kings of pastry. Jag har aldrig tagit tillfället i akt eftersom receptet innehåller vinsten vilket jag inte har. Därför beslöt jag mig för att byta ut det mot citronsaft. Målet var att jag ville känna hur det känns att arbeta med dragen karamell, och prova på olika dekorationer, inte att uppnå det perfekta resultatet.

Du behöver:
5,5 dl socker
2 dl vatten
1 dl glykos (det går bra att använda vit sirap)
1,5 g vinsten (jag tog cirka 1 tsk pressad citronsaft)
Gör så här:
Mät upp mängden vatten i en kastrull, tillsätt sockret under omrörning. Sätt kastrullen på plattan och värm på svag värme tills sockret har löst sig. Tillsätt glykos (eller vit sirap) och vinsten (eller citronsaft). Koka därefter på så hög värme som möjligt. Sätt ett lock på glänt för att förhindra bildning av sockerkristaller. Nu är det bra om du har en fungerande termometer. karamellen ska bli 166 grader. Doppa kastrullen i kallt vattenbad när den har uppnått temperaturen för att avstanna kokningen. Häll ut karamellen på en inoljad mormorplatta, eller en lämplig bänk. Låt massan svalna lite innan du viker den fram och tillbaka, tills den börjar likna en deg. Dra den då mellan handflatorna fram och tillbaka tills den är glansig. Börja forma till någon trevlig dekoration. OBS! karamellen stelnar snabbt! Jag satte på ugnen på låg temperatur och lät degen smälta igen på en plåt och gjorde därefter om samma process . Karamellen mister dock sin glans. Har du en 350 watts lampa ska du gärna använda dig utav den att arbeta under.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar