onsdag 3 november 2010

Crème caramel

Jag har aldrig tyckt att Crème caramel är en sån där enastående dessert. Den har en len och fin konsistens men den saknar smaken och upplevelserna. Nu kan man förstås smaksätta med sin favoritkrydda, men det blir ändå inte så stor skillnad, tycker jag.
Däremot är Crème brûlée en stor favorit bland alla desserter.

Du behöver:
1+½ dl strösocker
2 tsk pressad citronsaft
3 msk vatten
1 vaniljstång
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 ägg
4 äggulor
Portionsformar eller 1-litersform

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp 1 dl socker med citronsaft och socker till en guldgul karamell. Häll karamellen i formarna (jag använde vanliga aluminiumformar, men det går även bra med kokotter). Snurra formarna så att karamellen täcker insidan. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stången. Häll i mjölk samt ½ dl socker och koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i ca 10 minuter. Sila bort vaniljstången. Vispa ihop 1 dl socker med ägg och äggulorna. Vispa ner mjölkblandningen och blanda väl. Häll upp blandningen i formarna och ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Peta försiktigt med en knivsudd för att känna om blandningen har stannat. Låt dem svalna och ställ sedan in i kylen i ca 1-2 timmar eller till nästa dag. Serveras kall gärna med någon garnering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar