söndag 7 november 2010

Grundrecept Cheesecake

Det är alltid bra när man kan utgå från grunden på ett recept. Det betyder att man kan ta fram all sin kreation och skapa precis vad man vill, med ingredienserna och tillbehören man tycker passar. Cheesecake är ett bra exempel på detta. Man kan göra den på många olika sätt och bara låta fantasin flöda.


Du behöver:
15 digistivekex
100 g smör
Till fyllning:
600 g philadelphiaost
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk vetemjöl
3 ägg (eller 2 om de är stora)
Gör så här:
Smält smöret och krossa kexen i en matberedare. Blanda smöret med kexen tills det blir en smulig massa. Tryck ut kakmassan på botten av en fyrkantig form ca 30x40 cm. Se till att det blir tätt (använd gärna undersidan av ett decilitermått att trycka ut kakmassan med). Ställ i kylen för att stelna.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop philadelphiaosten med strösocker och vaniljsocker. Blanda i vetemjölet och rör till en slät smet. Rör ner äggen, ett i taget, och se till att de blandas ordentligt.
Häll smeten i formen på kexbottnen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Kakan kommer vara ganska mjuk, men den stelnar så fort den får svalna. Det är bra om den får stå i kylen i några timmar, innan du skär upp den i bitar.
(Jag gorde en blåbärsgelé på min cheesecake genom att använda passerade blåbär, socker och gelatinblad. Kakan måste dock stå i kylen i åtminstone ett halft dygn för att gelén ska kunna bli riktigt fast.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar