Däremot är Crème brûlée en stor favorit bland alla desserter.

1+½ dl strösocker
2 tsk pressad citronsaft
3 msk vatten
1 vaniljstång
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 ägg
4 äggulor
Portionsformar eller 1-litersform
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp 1 dl socker med citronsaft och socker till en guldgul karamell. Häll karamellen i formarna (jag använde vanliga aluminiumformar, men det går även bra med kokotter). Snurra formarna så att karamellen täcker insidan. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stången. Häll i mjölk samt ½ dl socker och koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i ca 10 minuter. Sila bort vaniljstången. Vispa ihop 1 dl socker med ägg och äggulorna. Vispa ner mjölkblandningen och blanda väl. Häll upp blandningen i formarna och ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Peta försiktigt med en knivsudd för att känna om blandningen har stannat. Låt dem svalna och ställ sedan in i kylen i ca 1-2 timmar eller till nästa dag. Serveras kall gärna med någon garnering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar