måndag 6 december 2010

Prinsesstårta

Vad vore födelsedagar utan den traditionella prinsesstårtan? Vissa kan tycka att det är lite besvärligt att göra en egen tårtbotten och köper istället en färdig. Detta är inget att rekommendera. Ta dig hellre tid att göra din egna botten, så får du en riktigt saftig och god tårta, omtyckt av alla!



Du behöver:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Till fyllning:
1 dl marzankräm
1 dl hallonsylt

5 dl grädde
1 marsipanlock

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker poröst med en elvisp. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål och vänd sedan ner det i äggsmeten (du får inte vispa!). Häll smeten i den bröade formen och sätt in i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka för att se om den är färdig (Ett tips! Öppna inte ungsluckan förrän kakan har gräddas minst halva tiden, annars finns det risk att den sjunker). Låt kakan svalna under en kökshanduk innan du skär den i tre delar.

Fördela marzankräm på det första lagret, och hallonsylt på det andra, avsluta med "locket".
Vispa grädden så att den blir fast. Bred ut den över tårtan med hjälp av en spatel så att den får en rundad form (kom ihåg att det ska vara mycket grädde på toppen). Avsluta med marsipanlocket och tillsätt gärna en ros eller två. Pudra över florsocker.

(Låt gärna tårtan stå i kylen i åtminstone ett dygn så att den får safta till sig.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar