lördag 4 december 2010

Snöiga chokladkakor

Det här är ett av Leila Lindholms goda recept. Kakorna krackelerar i ugnen och får ett fint, "snöliknande" mönster på ytan. Passar även bra till julen då kardemumma ingår i receptet.
(OBS! Receptet är fördubblat)



Du behöver:
200 g mörk choklad
120 g rumstempererat smör
3 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
4 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt
½ dl mjölk

Garning:
1 dl strösocker
1 dl florsocker

Gör så här:
Smält chokladen. Vispa samman smör och farinsocker. Blanda ner äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och den smälta chokladen under lätt vispning.
Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke och blanda sedan ner det i smeten. Ha till sist i mjölken (degen ska vara lite kladdig). Forma den till 2 rullar, plasta in, och låt vila i kylen i 2 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Häll strösocker i en djup tallrik och florsocker i en annan. Rulla till lagom stora bollar (det ska bli ungefär 36 kakor) och vänd dem först i socker och sen i florsocker. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lätt.
Grädda mitt i ugnen i cirka 14 minuter, tills ytan krackelerar.
Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar